header image
Garšva

Ir maistas ir vaistas

   images/stories/garsva.gif Jaunus sveikus garšvos lapus renku nuo ankstyvo pavasario iki v?lyvo rudens, o žiemai prisidžiovinu. Pražydusios garšvos lapai maistui nebevartojami. Maloniausio skonio b?na visai jauni šviesiai žalsvi lapeliai. Jie valgomi žali, virti, labai tinka ? troškinius, sriubas.  

Viena vyresnio amžiaus moteris gyvenanti paj?ryje man pasakojo, kad jos teta visada garšv? ?maišydavo ne tik ? viralus, bet ir ? kepam? duon?. Pabandykite ir ?sitikinsite, kad sauja garšv? pagardina daugel? patiekal?.


Gydomosios garšvos savyb?s:
• arbata varo šlapim?,
• gydo podagr?, reumat?, artrit?,
• gydo šlapimo p?sl?s ir žarnyno sutrikimus,
• mažina kraujo spaudim?, 
• ramina,
• antpilo vonel?s padeda nuo hemorojaus,
• švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdži? ?g?limus, nudegimus,
• karšti kompresai (pakaitinus garšvas virš gar? puodo) dedami ant skaudam? s?nari?,
• suaugusios garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savyb?mis. Senov?je, garšv? kaip veiksming? vaist? nuo podagros labai vertino vienuoliai - podagra dažniausiai serga daug riebios m?sos ar žuvies valgantys vyrai (organizme sutrinka šlapimo r?gšties apytaka ir jos druskos kaupiasi s?nariuose, inkstuose; podagra dažnai pasireiškia ?miu kojos didžiojo piršto antrojo s?nario uždegimu).